vrijdag 16 september 2011

introductie van onze woning

De Bouw van onze Duurzame woning gaat beginnen.

Hier een korte samenvatting van de aanloop.

Pinksteren 2009 was er een Kavelmarkt voor kavels in het Homeruskwartier Oost. In dit plan waren kavels gereserveerd voor Duurzaam Bouwen.  De kavels kon je niet zomaar kopen, hiervoor moest je een plan indienen voor een duurzame woning en dan zou een jury in December de plannen aanwijzen die op de gekozen kavels gerealiseerd konden gaan worden.

Na lang nadenken besloten we om mee te doen aan de wedstrijd, dus hebben we ideeen uitgewerkt hoe we ons huis zouden willen Bouwen, nadat we dat voor ons zelf duidelijk hadden was het zoeken naar een Architect.

Via Workspot hebben we toen de vraag gesteld voor een architect die mee wilde werken aan het ontwikkelen van een duurzame woning voor de prijsvraag. 
Vanuit de reacties hebben we vervolgens besloten in zee te gaan met twee jonge architecten,  Abram de Boer, en Christiaan van Hegelsom. Samen met hun is het ontwerp tot stand gekomen dat we op 14 oktober ingediend hebben.

In het verleden had ik al eens contact gehad met Rene Dalmeijer, een bekende Strobouwer in Nederland, Stro was een van de Bouw materialen die ik in gedachte had, De keuze voor de bouwer was snel gemaakt.

In samenwerking hebben we vervolgens de plannen verder uitgewerkt.

Toen was het wachten of de gemeente Almere het eens was met ons Plan. Uiteindelijk kregen we eind Januari 2010 het Groene licht, we mochten ons plan op onze eerste keuze Kavel HKO414 gaan realiseren.

Toen begon het proces van uitwerken van het plan om de bouwvergunning te krijgen, een heel proces op zich.

De Bouwmethode is een houtkelet geworden met Vlas isolatie, drielaags glas, vloer en wand verwarming, leemstuc, splitlevel op de begane grond om maximaal gebruik te maken van het terrein.
Zonneboiler met hygiene Boiler, voor zowel verwarming als warm water, CV houtkachel als backup. Zonnecellen op het dak voor electriciteit, eventueel nog een urban windmolen, regenwater opvang voor toiletspoeling en misschien het wassen. Het huis wordt zo optimaal mogelijk geïsoleerd door  23 cm vlas  in de wanden. Damp open bouwconstuctie en lenotech vloer.

Al met al een woning die voor energie compleet zelfvoorzienend zou moeten zijn. En door het gebruik van natuurlijke materialen ook hoog scoort op de cradle to cradle manier van bouwen. ( had nog hoger gekund als Almere houten heipalen zou toestaan :-)) )

Maart 2011 kregen we de bouwvergunning echter er moesten  nog wat zaken ingediend worden voordat we met de bouw konden beginnen, en natuurlijk was er ook nog het verhaal omtrent het verkrijgen van een hypotheek. Hierover zal ik in volgende Blogs nog het wel eens wat schrijven.

Ook de keuzes voor de verschillende installaties, materialen etc. zullen aan bod komen. 

Maar de bouw gaat deze maand nu echt beginnen, de buren wonen er al, en wij hopen hun volgend jaar zomer te verblijden met onze aanwezigheid.

Ik hoop dat wij gedurende onze bouw op deze blogs wat reacties krijgen en wij staan open voor opmerkingen en suggesties om een nog duurzamer woning te maken.
Ook zal ik in deze blog aandacht besteden aan andere duurzame levens wijzes, en staan wij open voor suggesties.

René & Ans Mooij
VMA HKO414 Damoclesstraat 23 Almere-Poort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten