zaterdag 10 maart 2012

Graved lachs

Vandaag weer eens lekker in de keuken bezig, Vorig jaar rond kerst heb ik een foodsaver aangeschaft, een vacumeer machine.

Een van de mooie dingen die je hiermee kan doen is sousvide koken, dat wil zeggen het vlees vacumeren en dan langzaam in niet al te heet water garen. Na die tijd even een lekker korstje bakken en genieten.

Maar wat je ook lekker kan doen is graved lachs. In veel recepten wordt de zalm onder druk gegaard, in de koelkast, echter de juiste schaal en hoeveel heid vloeistof maken dit een kliederig werkje.
De vacumeer machine maakt het een stuk schoner.

Heb vandaag een hele zalm gekocht op de markt, en hem daar laten fileren, kop en graat mee voor een lekker zalm sopeje.

Thuis de graten verwijdert, en twee soorten zout suiker mengsel gemaakt,  1 traditioneel met dille en een met koriander en gember.

De eerste heb ik rond kerst geprobeert en was heerlijk, de ander moeten we gaan afwachten.

Het recept is als volgt.

2 zalmfilets ca 1.7 kilo, let op het is belangrijk dat de huid eraan zit.

beide filets in twee stukken verdeelt.

Per helft,
60 gram zout mix van grof zout en fijn zout,
60 gram suiker ( ik gebruik rietsuiker)
5 gram vers gemalen  peper.

graved lachs met dille
dan voor de ene helft een bosje dille fijn gesneden

voor de andere helft  half bosje koriander fijngesneden, en een aantal dunne plakjes gember.
graved lachs met gember en koriander

nadat uit beide filets de graten zijn getrokken, het filet stuk gehalveerd, en vervolgens bedekt met het zout/suiker/kruidenmengsel, en vervolgens gevacumeerd.

De zakken gaan nu in de koelkast eventueel met iets zwaars erop, en dan minimaal de komende 72 uur in de koelkast laten rijpen, elke ca 12 uur de boel omdraaien.

na deze 72 uur kun je ze of op eten, of invriezen, voor later gebruik.

Voor het consumeren de boel afspoelen, droogdeppen, en dan schuin afsnijden tot het vel.
en vervolgens genieten.

Het merendeel zal denk ik gegeten worden op Ans haar verjaardag dus voor de uitslag hoe de koriander versie smaakt moeten jullei even wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten